A+ A A-

 

IMG e1ac94b804dc6c9b5202d0fa05a6e413 V

Međunarodna Konferencija “Vrijeme izazova – Kohezija Zapadnog Balkana i EU integracija na Zapadnom Balkanu” 24 -25 September 2020 - Evropski pokret u Crnoj Gori upriličio je dvodnevnu on-line međunarodnu konferenciju koju je u protekla dva dana pratilo preko 250 učesnika i učesnica posvećenih pitanjima evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana kao i Berlinskog procesa.

Na panelu 24. septembra ,,EU - Balkanska raskrsnica - perspektive regionalne saradnje i evropskih integracija'' govorili su Šefik Džaferović – Bošnjački član predsjedništva Bosne i Hercegovine, Momčilo Radulović - Predsjednik Evropskog Pokreta u Crnoj Gori.

Razgovorali su o tome gdje smo sada u smislu regionalne stabilnosti i regionalne saradnje, ,šta bi EU trebala učiniti da ojača svoju ulogu u regiji, koje su posljedice novog virusa COVID 19, ekonomije zapadnog Balkana i procesi oporavka.Pregled izazova za regiju i zemlje pojedinačno.

Na panelu  ,,Regionalna studija -V4 i Zapadni Balkan - Jačanje kohezije EU integracija i Berlinski proces’’  govorili su Jelica Minić -  predsjednica Evropskog Pokreta u Srbiji, Lejla Hodžić – programski asistent NVO Transparency International of BiH, Artan Murati – osnivač i editor Kosovo Demokratski Institut, Ana Krstinovska – Centar za istraživanje i Kreiranje politika, Ardian Hackaj direktor instituta za Sradnju i Razvoj u Tirani, Ana Spahić programski asistent Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

Razgovarali su o prezentaciji sveobuhvatnog istraživanja o implementaciji, strukturama i dostignućima Berlinskog procesa u svih 6 zemalja Zapadnog Balkana. Analiziranje pravnog i institucionalnog okvira, programiranje, praćenje i procjena, implementacija  i financijsko upravljanje svim aktivnostima i projektima u okviru berlinskog procesa, kao i administrativno kapaciteti za njihovu provedbu u svih 6 zemalja zapadnog Balkana.

O ovim pitanjima je sa istaknutim učesnicima, razgovarala Advokatica Bisera Andrijašević, koja je bila moderator ovog panela.

Na panelu ,,Civilni Sektor i Vlade država Zapadnog Balkana između saradnje i Balkanske glasovne inicijative'' govorili su Bojan Maričik - Ministar pravde Sjeverne Makedonije, Tanja Mišćević – sekretar Vijeća za regionalnu saradnju, Dritan Abazović – Predsjednik Građanskog pokreta URA, Aleksandar Popov – Direktor Centra za regionalizam, Zlatko Vujović – direktor Centra za Monitoring.

Razgovarali su o pitanjima kao što su: Poboljšava li se ili opada li saradnja između civilnog društva (OCD-a, medija ...) i vlada u regiji? Koji su izazovi saradnje javnih institucija i aktera civilnog društva uopšte, a posebno procesa EU integracija? Kako možemo poticati tu saradnju? Koja su međusobna očekivanja i kako možemo koristiti iskustvo i znanje zemalja iz prethodnih krugova pristupanja EU? Regionalna saradnja i Berlinski proces - postignuća, perspektive i uloga civilnog društva. Uočavanje stvarnih kretanja i izazova u regionalnoj suradnji i politikama proširenja EU. Razvoj deklaracije "Balkanski glas".

Sa istaknutim učesnicima razgovarao je moderator panela Momčilo Radulović, Predsjednik Evropskog Pokreta u Crnoj Gori.

Na panelu 25. septembra  „Pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU – viđenja zvaničnika Brisela“ govorili su poslanici u Evropskom parlamentu gospodin Tonino Picula i gospodin Vladimir Bilček, ambasadorka Romana Vlahutin, Ambasadorka za pitanja povezivanja (at Large for Connectivity) u Evropskoj službi za vanjske poslove, i gospodin Petar Grk, Nacionalni koordinator za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Slovenije.

Razgovarali su o tome što predstavljaju najaktuelniji razvoji događaja na Balkanu; koja je uloga Rusije, Kine i Turske iz perspektive EU zvaničnika; kako poboljšati proces pregovora za pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj Uniji; šta mogu biti posledice daljeg prolongiranja članstva; Izbori u regionu iz perspektive EU struktura bila su samo neka od pitanja o kojima je sa istaknutim učesnicima razgovarao poznati novinar i ekspert za regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Tim Judah.

Događaj je organizovan u okviru Programa “Zajedno za proširenje EU – Višegrad grupa i Zapadni Balkan – snažnija kohezija EU integracija i berlinskog procesa”, koji finansira International Visegrad Fund.

Evropski pokret u Crnoj Gori

Vasa Raičkovića 9, I sprat
81000 Podgorica, Crna Gora

E-mail: office@emim.org
          emim@t-com.me

Tel/fax:+382 20 268 651

DONATORI I PARTNERI:

visegrad fund 01 njemacka saradnja 01 fes
eu vlada cg skupstina cg
ministarstvo finansija mvpei euformne
ambasada slovacke u cg analitika evropski pokret srbija
ep ns ep al osce
cdinstitute emi slovak aid
euromesco ffo gov uk
rbs gmf fzod