A+ A A-

Upoznajmo Evropu- upoznajmo jedni druge: jačanje saradnje između Albanije i Crne Gore

  • Objavljeno petak, 09 maj 2008 14:04
Projekat: “Upoznajmo Evropu – upoznajmo jedni druge: jačanje saradnje između Albanije i Crne Gore, 2008.
 
U namjeri da se promoviše regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu, međunarodna komunikacija i jačanje starih i uspostavljanje novih veza između crnogorskih društava i Albanije, organizovali smo ovaj projekat koji se sastojao od dvije studijske posjete (2 iz Albanije u Crnu Goru i 2 iz Crne Gore u Albaniju) koji je uključivao 10 mladih novinara (5 iz Albanije i 5 iz Crne Gore, ova ujednačenost važi takođe za druge grupe), 12 mladih partijskih lidera i političara i 10 NVO lidera iz Albanije i Crne Gore.
 
Svi učesnici su imali šansu da nauče više o njihovim susjednim zemljama, kroz posebne edukacione programe sastavljene od četiri aspekta:
 
· Istorija i duh zemlje (Albanija, Crna Gora).
 
· Društvo (Albanija, Crna Gora).
 
· Politika i državne institucije (Albanija, Crna Gora).
 
· Kultura (Albanija, Crna Gora).
 
Sve grupe su imale priliku da slušaju predavanja Univerzitetskih profesora iz obije države, koji su ih upoznavali ih sa različitim temama u vezi sa gore pomenutim aspektima programa. U nastavku, održana je serija sastanaka/okruglih stolova sa njihovim kolegama, gdje su učesnici iz jedne zemlje diskutovali o njihovom iskustvu sa svojim kolegama iz drugih zemalja i istraživali načine i instrumente dalje konkretne saradnje unutar oblasti njihovog aktivizma. Gostujući novinar imao je za zadatak pisanje članaka za lokalne novine o svom zavičaju i u isto vrijeme slanje članaka i izvještaja o zemlji koju posjećuje novinama u iz kojih dolazi, TV ili radio stanicama.
 
Povećali smo nivo svijesti šire javnosti Albanije i Crne Gore o značaju održivosti harmoničnih međunarodnih veza i saradnje između različitih struktura ova dva društva.

Evropski pokret u Crnoj Gori

Vasa Raičkovića 9, I sprat
81000 Podgorica, Crna Gora

E-mail: office@emim.org
          emim@t-com.me

Tel/fax:+382 20 268 651

DONATORI I PARTNERI:

visegrad fund 01 njemacka saradnja 01 fes
eu vlada cg skupstina cg
ministarstvo finansija mvpei euformne
ambasada slovacke u cg analitika evropski pokret srbija
ep ns ep al osce
cdinstitute emi slovak aid
euromesco ffo gov uk
rbs gmf fzod